Numer 67 – 4/2016

Na przekór symetrii

Krzywe, pochylone, zakręcone, zdeformowane, a mimo to doskonałe w swej niedoskonałości.

Naczynia użytkowe i przedmioty dekoracyjne, które mają kształty sprzeczne z klasycznymi kanonami piękna kojarzonymi z symetrią i proporcją, zachwycają swą niezwykłą urodą. Ich urok i dynamiczna forma przykuwają uwagę.

Spotkajmy się w kuchni

Współcześnie każdy dzień to wyzwanie – żyjemy szybko, a posiłki jemy w biegu. Śniadanie na stojąco lub w drodze do pracy, lunch przy biurku, tuż przed kolejnym spotkaniem. Dopiero w domu mamy czas, by się odprężyć i w końcu delektować się kolacją w gronie najbliższych.

Odpowiednio zaaranżowana przestrzeń kuchenna staje się idealnym miejscem do odpoczynku, a urządzenia z nowej linii Franke Mythos pozwolą na wygodne przyrządzanie posiłków wraz z rodziną.
Bo wspólne gotowanie relaksuje i zbliża.

Bądź eko z Peką

Jak prowadzić kuchnię w sposób ekologiczny, nie marnując żywności i segregując odpady? Jest to możliwe dzięki zastosowaniu odpowiednich systemów przechowywania produktów, sprawnemu przygotowywaniu posiłków oraz właściwej segregacji odpadów. Niezwykle pomocne w tej kwestii są rozwiązania proponowane przez firmę Peka, zwłaszcza w obszarze uważanym za najbardziej niewdzięczny, jakim są śmieci.

Głównym problemem funkcjonalności większości kuchni jest brak przejrzystości i łatwości dostępu do nagromadzonych zapasów żywności i akcesoriów, zwłaszcza tych, z których korzystamy okazjonalnie. W miarę upływu czasu kuchnia się też łatwo zagraca, jeśli nie dysponujemy przemyślanym systemem organizacji przechowywania. W efekcie bałaganu nierzadko dochodzi do sytuacji, gdy część produktów ulega przeterminowaniu, a niektóre kupujemy niepotrzebnie, bo nie możemy ich odnaleźć w szafkach.

IFA 2016

Dynamiczny rozwój technologii elektronicznych i komunikacji bezprze-wodowej za pośrednictwem sieci internetowej, przekraczanie ograniczeń czasowych i odległościowych…
Tego procesu nie sposób zatrzymać, dlatego branża agd z każdym rokiem coraz bardziej włącza się w globalny system. Berlińska IFA – Międzynarodowa Wystawa Elektroniki Użytkowej i Sprzętu AGD dobrze to oddaje, bo również kuchenne urządzenia coraz częściej mają intuicyjne sterowanie i są przystosowane do zdalnej obsługi przy użyciu telefonów, smartfonów czy laptopów.
Niektóre mają nawet wbudowany ekran i funkcje tabletu…

Tegoroczne targi w Berlinie mocno zdominowały rozwiązania z zakresu inteligentnego domu. Symbolem nowych idei jest robot Mykie (my kitchen elf) – osobisty asystent kuchenny, zaprezentowany przez firmę Siemens. W przyszłości będzie można go połączyć ze wszystkimi sprzętami domowymi, co pozwoli na kontrolowanie ich funkcji. Mykie rozumie, co się do niego mówi i odpowiada.

Można mu powierzyć pilnowanie gotującej się potrawy, znalezienie w internecie jakiegoś przepisu, poinformowanie o zawartości lodówki czy podanie aktualnej pogody. Może to wydawać się fanaberią, zabawą czy przesadą, ale nie dla młodego pokolenia…

Światło z góry

Minęły czasy, kiedy ogólne oświetlenie pomieszczenia oznaczało żyrandol, plafon albo inną lampę zawieszoną na środku sufitu.

Dynamicznie rozwijający się rynek źródeł oświetleniowych i technologia sufitów podwieszanych całkowicie odmieniły nasze wnętrza, zwłaszcza kuchnię, która wymaga światła bardzo zróżnicowanego .

Źródło światła zamontowane centralnie nad podłogą rozjaśnia pomieszczenie, ale nie służy tworzeniu nastroju ani pracy w kuchni.

I nie chodzi tu tylko o blaty robocze czy stół, które zazwyczaj i tak wyposażone są w odrębne, specjalnie do tego celu przeznaczone oświetlenie.

Zamiast jednej mamy dwie lub trzy duże lampy albo więcej małych punktów świetlnych.

Ciągi pojedynczych lampek albo reflektorków pojawiają się wzdłuż traktów komunikacyjnych i wokół wyspy, a w wersji nisko zwisającej również nad zlewozmywakiem czy blatami roboczymi, gdzie brakuje górnej zabudowy meblowej.

W cieniu ceglanych murów

Cegła należy do tych materiałów wykończeniowych, które nigdy nie wychodzą z mody. Jej naturalność i trwałość sprawiają, że dobrze sprawdza się ona zarówno w pomieszczeniach rustykalnych, jak też bardzo nowoczesnych. Ceglana ściana jest bowiem niezwykle dekoracyjna i nadaje wnętrzu niepowtarzalny klimat.

W ciągu ostatnich lat cegła zyskała ogromną popularność jako materiał wykończeniowy do wnętrz. Spotkamy ją już nie tylko w galeriach handlowych, lokalach gastronomicznych, hotelach czy biurach, ale też w domach i mieszkaniach prywatnych.

Co więcej, sprawdzi się ona zarówno w wiejskim domku, gdzie idealnie komponuje się z elementami surowego drewna, jak i w wielkomiejskim, industrialnym wnętrzu, w którym dominują beton i szkło.

Z zielonym aneksem

W labiryncie pokoi niemal trzystumetrowego apartamentu kuchnia jest niczym łódeczka na oceanie. Neutralna biel szafek i duże połacie jasnego drewna nadają jej ciepły, przyjazny charakter i sprawiają, że kuchenna strefa świetnie wpisuje się w stylistykę wnętrza utrzymanego w naturalnych barwach. Mieszanka beżów, szarości, bieli i czerni tworzy otoczenie, w którym każdy czuje się dobrze.

Dopełnieniem jest zielony taras, ciągnący się wzdłuż jednej ze ścian.
Apartament wykończono w wysokim standardzie, czego kuchnia jest najlepszym przykładem.
Blaty z konglomeratu, kamień na ścianie, drewno czy urządzenia Miele klasy premium to tylko zewnętrzne objawy luksusu, który kryje się również we wnętrzu mebli.

Zabudowę wyposażono w nowoczesne wysuwy i szuflady, zapewniające idealny porządek i wygodne korzystanie z zawartości. W skali całego mieszkania kuchnia zajmuje stosunkowo niewielką powierzchnię, ale jej metraż i przemyślany sposób zagospodarowania pozwoliły na stworzenie dostatecznie dużej przestrzeni do wszelkich działań kulinarnych i przechowywania wszystkich niezbędnych naczyń, akcesoriów, drobnych sprzętów oraz żywności.

Po matamorfozie

Prezentowana kuchnia powstała w wyniku przebudowy typowego domu o kształcie klocka z lat 60. Z pierwotnie poszatkowanego na oddzielne pomieszczenia parteru projektantka stworzyła maksymalnie otwartą przestrzeń, w której kuchnia jest tylko jednym z integralnych elementów. Wraz ze zmianą układu ścian pojawiła się nowa koncepcja aranżacji wnętrza i nowa jakość życia.

Po kapitalnym remoncie kuchnia jest częścią otwartej przestrzeni o powierzchni 90 m2, w skład której wchodzi też salon, jadalnia, strefa komunikacyjna oraz zabiegowa klatka schodowa z ażurową ścianką. Kuchnia to jedynie 15 m2, ale dzięki czterociągowej zabudowie w kształcie niedomkniętej litery „O” jest w niej dość miejsca na przechowywanie wszystkich potrzebnych naczyń, akcesoriów i produktów, a także na wygodną pracę przy blacie roboczym.

Szklany błysk

Okna, szklane blaty i panele ścienne, drzwi, lustra, kabiny prysznicowe…

Powierzchni ze szkła, które wymagają specjalistycznego czyszczenia jest w domu całkiem sporo, a ich mycie nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Jeśli więc mamy dość nierównej walki ze smugami i zaciekami, jakie tworzą się na szkle podczas ręcznego czyszczenia, czas na zastosowanie myjki marki Kärcher. Mycie okien przy pomocy tego urządzenia jest aż trzykrotnie szybsze niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod.

Nie tylko do ozdoby

Starożytni Grecy uważali, że najbardziej boskim organem jest nos. Dzisiejsza nauka wciąż odkrywa zaskakujące możliwości ludzkiego powonienia i jego związek z naszym zachowaniem, zdrowiem i samopoczuciem.

Zapachy mogą wprawić w euforię, ale też wywołać rozdrażnienie.

Kuchnia jest fabryką zapachów, które powstają już na etapie przygotowywania produktów, a ich kulminacja następuje w czasie pieczenia, gotowania i smażenia. Większość z nich ma przyjemny dla nas charakter, co nie znaczy, że mamy ochotę, by wypełniły one cały dom.

Co gorsza, rozprzestrzenianiu się niepożądanych zapachów sprzyja współczesny trend do projektowania przestrzeni otwartych, w których kuchnia otwarta jest na jadalnię i salon. Nawet najlepszy okap niewiele pomoże w walce o utrzymanie czystego powietrza, jeśli nie stworzymy mu właściwych warunków do pracy. Można spotkać mnóstwo kuchni, w których zainstalowano bardzo drogie i często wydajne urządzenia, a mimo tego ich skuteczność jest niezadowalająca.

Dlaczego tak się dzieje? Pamiętajmy, że okap to tylko część systemu wentylacyjnego, na który składa się wiele elementów i jeśli szwankuje choćby jeden z nich, to funkcjonowanie całego układu staje się wadliwe.

Niektóre czynniki trzeba brać pod uwagę już na etapie projektowania.

Meandry elektryczności

Kuchnia to pomieszczenie, w którym zgromadzona jest największa ilość urządzeń zasilanych energią elektryczną, dlatego wymaga ono wielu gniazd wtykowych. Co więcej, ze względu na eksponowane miejsce lokalizacji nad blatem roboczym muszą one być dopasowane stylistycznie do wystroju wnętrza. W przeciwnym razie będą je szpeciły.

Zaplanowanie kuchennej instalacji elektrycznej stanowi prawdziwy sprawdzian umiejętności dla projektanta. Wiele znajdujących się w tym pomieszczeniu urządzeń wymaga stałego podłączenia do prądu, ale nie można też zapominać o drobnym sprzęcie elektrycznym używanym podczas przygotowywania posiłków i sprzątania. Gniazda wtykowe zasilające lodówkę, zmywarkę, piekarnik, płytę grzewczą, wyciąg oraz inne zamontowane na stałe urządzenia umieszcza się w miejscach niewidocznych, za zabudową meblową. Należy przy tym pamiętać o zapewnieniu łatwego dostępu do nich, by bez problemu i odsuwania szafek można było w razie potrzeby sięgnąć do każdej wtyczki i ją wyjąć.

Z tego powodu gniazda takie planuje się albo tuż nad podłogą, co umożliwia dostanie się do nich po zdemontowaniu cokołu meblowego, albo na poziomie wnęki, w której umieszczone jest urządzenie. Gniazdo dla okapu może być ukryte w szafce znajdującej się nad nim lub obok.

W przypadku zmywarki trzeba pamiętać o tym, by ze względów bezpieczeństwa zasilnie elektryczne znajdowało się powyżej instalacji doprowadzającej wodę.