Wokół zlewu
Nawet niewielkiego aneksu kuchennego nie sposób wyobrazić sobie bez zlewozmywaka. To źródło wody pitnej i użytkowej, obszar wykonywania większości prac związanych z przygotowaniem produktów spożywczych do jedzenia na surowo i do obróbki cieplnej, a także miejsce zmywania naczyń i mycia rąk. Poza tym w szafce pod zlewozmywakiem często gromadzone są śmieci. „Strefę mokrą” warto więc dobrze wyposażyć, bo wtedy codzienne obowiązki będą przyjemniejsze.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/02b.png)
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/02c.png)
W obszarze zlewozmywaka dużo się dzieje, dlatego warto zaopatrzyć się w szereg mniejszych oraz większych akcesoriów i skorzystać z nowoczesnych rozwiązań, które poprawią ergonomię oraz estetykę tego miejsca. Mnóstwo czynności wykonywanych na zlewozmywaku lub w jego najbliższym otoczeniu dotyczy mycia, obierania, krojenia i porcjowania warzyw, owoców oraz innych produktów spożywczych. Z tego powodu producenci zlewozmywaków często oferują do nich dodatkowe akcesoria, dopasowane kształtem i rozmiarami do komór oraz ociekacza tak, by podczas prac zapewniały stabilność i komfort. Są to deski do krojenia i nakładki pełniące rolę dodatkowej powierzchni roboczej, koszyki, wkładki, ociekacze i odsączarki. Tego rodzaju wyposażenie można też kupić w zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, ale nie będzie ono tak dobrze dobrane pod względem gabarytów.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/02d.png)
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/02a.png)
Przed i po
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/03a.png)
Firma Fakro, światowy lider w produkcji okien dachowych, we współpracy z portalem bimobject.com zorganizowała Międzynarodowy Konkurs Architektoniczny pod hasłem „FAKRO fusion – before and after”. Przed uczestnikami postawiono zadanie polegające na przygotowaniu koncepcji remontu lub przebudowy istniejącego pomieszczenia, budynku albo strefy publicznej tak, by obiekt zyskał nowe życie pełne naturalnego światła słonecznego. W projektach musiały pojawić się produkty marki Fakro.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/03b.png)
Świat przyszłości
Rok 2040 – automatyka, robotyka i sztuczna inteligencja. Choć brzmi to jak prolog filmu science fiction, współczesny świat zmierza właśnie w tym kierunku. Taką wizję mieli też uczestnicy konkursu Siemens Future Living Award, którzy próbowali odpowiedzieć na nurtujące ludzkość pytania o przyszłość: jak rozwinie się technologia i jak w tym wszystkim odnajdzie się człowiek?
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/04a.png)
Future Living Award to konkurs organizowany od 2013 roku, który zyskał już rangę interdyscyplinarnego wydarzenia przyciągającego młodych wizjonerów ze świata nauki, designu, architektury i sztuki. Piąta, jubileuszowa edycja nosiła tytuł „Człowiek i technologia 2040” i związana była z planowaniem przyszłości, przewidywaniem trendów w oparciu o istniejące tendencje, obserwowaniem rozwoju nowych technologii oraz śledzeniem dokonań naukowych. Nadsyłane prace oceniało znamienite jury, w którego skład wchodzą wielkie nazwiska: dr Krystyna Łuczak-Surówka (przewodnicząca), prof. Anna Giza-Poleszczuk, Robert Majkut, Grzegorz Niwiński, dr Robert Pludra, Małgorzata i Tomek Rygalikowie, Zdzisław Sobierajski, dr hab. Renata Włoch.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/04b.png)
Tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez markę Siemens partnerowały czołowe polskie uczelnie: Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie, Uniwersytet Warszawski, Politechnika Warszawska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Politechnika Białostocka, Politechnika Łódzka i Politechnika Wrocławska. Zwieńczeniem Future Living Award 2017 była uroczysta gala, która odbyła się w marcu w Warszawie. Głównym punktem wydarzenia było wręczenie nagród dla zwycięskich prac, ale goście zostali również zabrani w wyjątkową podróż w przyszłość. W trakcie swojego wykładu dr Krystyna Łuczak-Surówka zaprosiła publiczność do nowego świata, roztaczając przed widzami wizję inteligentnej przyszłości. W gronie prelegentów znalazła się także Zuzanna Skalska, która dowcipnie i przekornie opowiadała o SMARTkatym domu. Porównała go do nastolatka, który choć młody, uważa, że pozjadał wszystkie rozumy tylko dlatego, że został wyposażony w najnowsze technologie. Natomiast dr Aleksandra Przegalińska-Skierkowska w wystąpieniu pod tytułem „Future Living with AI” opowiadała o rozwoju sztucznej inteligencji, o botach i robotach humanoidalnych z perspektywy badacza naukowego, filozofa oraz człowieka. Wszystkie przemówienia okazały się bardzo inspirujące i skłaniające do głębokiej refleksji na temat przyszłości.
Wielki format
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/05a.png)
Płyty wykończeniowe w dużym formacie to zupełnie nowe możliwości aranżacyjne. Stonowana kolorystyka i minimalna ilość fug pozwala na uzyskanie powierzchni niemal doskonałej – pięknej i trwałej. Dzięki różnorodności wzorów i wykończeń można osiągnąć dowolny efekt: płyty marmurowe kojarzą się z klasyczną elegancją, a nawet luksusem, betonowe dają wrażenie surowości dobrze wpisującej się w styl minimalistyczny, imitujące miedź i zerdzewiałą blachę podkreślają loftowe klimaty, natomiast kamienne i drewniane pasują wszędzie.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/05b.png)
Jednym z najważniejszych dokonań ostatnich lat w dziedzinie materiałów wykończeniowych na płaszczyzny poziome i pionowe są wielkoformatowe gresy oraz płyty konglomeratowe i kwarcytowe. Duże rozmiary przyspieszają montaż oraz minimalizują liczbę łączeń i fug, zapewniając wrażenie jednolitej płaszczyzny na dużym obszarze. W efekcie powstaje piękna i trwała powierzchnia wewnątrz lub na zewnątrz budynku.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/05c.png)
Ze względu na swoje właściwości fizyko-chemiczne materiały te mogą być stosowane na ścianach i podłogach, elewacjach, schodach, kominkach, blatach, tarasach i balkonach, a spieki dodatkowo także jako okładziny drzwi oraz mebli. Oczywiście, im wnętrze większe i bardziej przestronne, tym lepiej prezentują się tam wielkie formaty. Ceramiczne pyty gresowe urosły od rozmiaru 60×60 cm, poprzez 75×75 cm, 80×80 cm, 100×100 cm, 60×120 cm i 120×120 cm, po mega formaty: 120×240 cm, 150×150 cm, 300×100 cm i 320×160 cm przy grubości zaledwie 10 mm i 5-6 mm, a w przypadku gresu porcelanowego nawet 3,5 mm! Ich zaletą jest łatwość cięcia i obróbki, a także niska cena w porównaniu z dwoma pozostałymi rozwiązaniami. Konglomeraty kamienne i spieki kwarcowe dostępne są w postaci płyt o szerokości ok. 100 – 160 cm i długości 300 cm i więcej. Dodać trzeba, że pierwsze mają grubość aż 20 i 30 mm, a tylko niektóre wyjątkowo 12 mm, podczas gdy spieki zostały „odchudzone” do 12, 8, 5 i 3 mm. Te różnice mają wpływ na cenę materiałów oraz możliwości ich wykorzystania. Koszt zakupu konglomeratu waha się od 360 do 1000 zł za m2, zaś spieku od 300 do 600 zł.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/05c.png)
Za kurtyną
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/06b.png)
„Krocz spokojnie pośród zgiełku i pośpiechu, pamiętaj jaki spokój może być w ciszy…” – słynny wiersz zawierający te słowa Max Ehrmann napisał w 1927 roku. Jak widać, niemal sto lat temu problem zagonienia cywilizacyjnego był już bardzo palący. Tym bardziej dziś trudno wyzbyć się uczucia, że tempo naszego życia jest zawrotne i wciąż przyspiesza. To dlatego chcemy, by przynajmniej dom był naszą przysłowiową twierdzą, w której możemy się schronić przed hałasem i wyciszyć pobudzone zmysły.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/06a.png)
Wielu ludzi, zwłaszcza mieszkańcy wielkich miast i młode pokolenie, chętnie urządza swoje wnętrza w stylu minimalistycznym. W czystej, uporządkowanej przestrzeni pozbawionej niepotrzebnych sprzętów i rozpraszających detali, upatrują oni azylu od codziennej gonitwy, natłoku spraw i informacji. Świetnie widać to w kuchni, która wcześniej kojarzyła się z dziesiątkami rzeczy porozstawianych gdzie popadnie. Teraz możemy nad tym bałaganem łatwo zapanować, stosując nowoczesne systemy umożliwiające przechowywanie niezliczonej ilości produktów i kuchennych akcesoriów w sposób bardziej zorganizowany. Wysokie i niskie carga, wysuwane półki i organizery, narożne systemy obrotowe i magic-cornery, szuflady wyposażone w przegródki i pojemniki porządkujące zawartość – oferta praktycznych rozwiązań firmy Peka jest niemal nieograniczona. Dzięki nim wszystko odbywa się niczym w teatrze – podczas przygotowywania posiłków na scenie pojawiają się aktorzy, czyli wyłaniające z szuflad i półek produkty, naczynia oraz przybory. Po zakończeniu przedstawienia kurtyna opada i bohaterowie spektaklu chowają się za frontami mebli, niczym w teatralnej garderobie. W takiej przestrzeni łatwiej żyć i pracować, łatwiej też podążać zgodnie z zaleceniem Ehrmanna.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/06c.png)
Wielkie przeszklenie
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/07a.png)
Człowiek niczym roślina potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania naturalnego światła. Badania naukowe wciąż odkrywają różne dysfunkcje organizmu wynikające z jego niedoboru. Zasada jest zatem prosta – im więcej światła do domu wpuścimy, tym lepiej będziemy się w nim czuć. Na szczęście współczesne trendy w architekturze sprzyjają projektowaniu dużych szklanych połaci. Są one szczególnie ważne w tych strefach, gdzie za dnia spędzamy dużo czasu, a zatem w kuchni, jadalni i salonie.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/07b.png)
Coraz częściej w nowoczesnych domach spotkać można efektowne przeszklenia zajmujące niemal całą ścianę budynku. Po otwarciu wnętrze płynnie łączy się z tarasem i otoczeniem w jedną całość, a granice między nimi całkowicie znikają. Trudno się oprzeć urokowi takiego rozwiązania, ale wielu inwestorom wydaje się, że jest ono zarezerwowane dla krajów o zdecydowanie cieplejszym klimacie. Tymaczasem już dawno opracowano technologie zapewniające dostateczną izolacyjność cieplną nawet w polskich warunkach.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/07c.png)
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/07d.png)
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/07e.png)
Wielkie przeszklenia, oprócz wspaniałych widoków, mają też inne walory – w zimnych porach roku dogrzewają pomieszczenie promieniami słońca i zapewniają większą ilość światła. Jednak to, co zimą jest zaletą, w okresie intensywnego lata może być problemem, bo intensywne słońce potrafi nadmiernie nagrzewać wnętrze. Na ogół bronimy się przed nim sięgając po wewnętrzne rolety i żaluzje, choć nie zawsze efekt jest całkowicie zadowalający. Najskuteczniejszą och- roną przed słońcem są przesłony zewnętrzne – markizy oraz rolety zewnętrzne. Markiz używa się tylko w lecie, podczas gdy rolety przydają się przez cały rok i są skuteczniejsze w ochronie przed przegrzewaniem, a dodatkowo mogą spełniać inne funkcje użytkowe, takie jak: całkowite zaciemnienie, wyciszenie hałasów, bardzo dobra izolacyjność, poprawa bezpieczeństwa oraz zapewnienie prywatności.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/07f.png)
Rok fioletu
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/08a.png)
Prowokujący fiolet to wybrany przez Amerykański Instytut Pantone kolor, który w 2018 roku ma zawładnąć naszymi umysłami, wnętrzami, ubraniami, dodatkami. Poprzez Ultra Violet możemy komunikować oryginalność, kreatywność i wizjonerskie myślenie.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/08b.png)
Kolor Roku, wybierany przez specjalistów z całego świata, powinien zgodnie z założeniami oddawać ducha epoki, a więc bieżące trendy myślowe i potrzeby społeczne. Dlatego fiolet, który może być interpretowany na wiele sposobów, budzi tyle emocji. To, czy ma oznaczać duchowość i głębsze spojrzenie w siebie, czy też być wyrazem twórczej pasji i nonkomformizmu, zależy od nas samych. W historii kultury fiolet kojarzy się przede wszystkim z obszarem duchowym, religią i mistycyzmem. W ikonografii symbolizuje boską sferę, a w tradycji Wschodu przypisany jest do najwyższej czakry korony i związany z rozwojem osobistym oraz medytacją. Fioletowe szaty nosili chrześcijańscy biskupi i wysokiej rangi urzędnicy państwowi, ale barwa ta bardzo często kojarzona jest też z siłami nadprzyrodzonymi, magią i kobiecą zmysłowością. Fioletowy z dużą domieszką odcienia niebieskiego pojawia się także w odniesieniu do wszechświata, wyrażając jego nieskończoność i tajemniczość.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/08c.png)
Między Madrytem a Warszawą
Przestronny apartament na warszawskim Mokotowie to dzieło pracowni projektowej Anny Koszeli. Wnętrze zgrabnie łączy elegancję, świeżą energię i ducha modernizmu, a przy tym ma bardzo osobisty charakter, na czym zależało właścicielowi. Dobrze oddaje też klimat pełnej zieleni i kameralnych kawiarenek dzielnicy, w której nowoczesność przenika się z tradycją, a życie bije rytmem towarzyskich spotkań i plenerowych koncertów.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/09a.png)
Właściciel mieszkania – prawnik, dzieli swoje życie oraz pracę między Warszawę i Madryt, dlatego marzył o stylowej przestrzeni, w której nie zabrakłoby szczypty fantazji i śródziemnomorskiego luzu. Projektantki, którym zlecił to zadanie, stworzyły wnętrze „skrojone na miarę”, a przy tym zadbały o najdrobniejsze szczegóły, takie jak choćby szkło dekoracyjne czy rośliny. Bardzo wiele elementów wystroju zostało zaprojektowanych specjalnie na potrzeby tego apartamentu, aby nadać mu jak najbardziej zindywidualizowany charakter.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/09b.png)
W brzozowym gaju
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/10a.png)
Surowy beton w towarzystwie bieli i grafitu, a do tego szczypta dębowego drewna i niebieskości – oto niezawodny przepis na nowoczesny, rodzinny dom pod miastem. Niepowtarzalny urok i przytulny charakter wnętrza podkreślają zaglądające przez okna brzozy, które otaczają budynek ze wszystkich stron. Te sielskie krajobrazy i panująca wokół cisza pozwalają odpocząć od cywilizacyjnego zgiełku.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/10b.png)
Dom położony jest w niewielkiej odległości od miejskiej aglomeracji, ale urok miejsca oraz pewne oddalenie od innych zabudowań sprawia, że można się tu poczuć bardzo intymnie. Za oknami widać łąki i drzewa, a na horyzoncie las, co relaksująco wpływa na samopoczucie domowników. W mokrych porach roku woda daje się nieco we znaki i dojazd do posesji po nieutwardzonych drogach bywa kłopotliwy, ale to jedynie podkreśla naturalność otoczenia i wzmaga poczucie oddalenia od cywilizacji, od której mieszkańców dzieli zaledwie kwadrans jazdy samochodem.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/10c.png)
Nad Motławą
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/11a.png)
Mieszkania przeznaczone na wynajem kojarzą się zwykle ze zbieraniną przypadkowych mebli i niewyszukanymi materiałami wykończeniowymi. Prezentowany apartament w Gdańsku jest przeciwieństwem takiego stereotypu – urządzony ze smakiem i starannością uwodzi już od progu nienarzucającą się urodą i barwami morza.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/11a.png)
Zaprojektowany przez Studio Projekt apartament o powierzchni 50 m2 znajduje się w Gdańsku, w ekskluzywnej lokalizacji Invest Komfort BraBank Stara Stocznia. Atrakcyjne położenie nad samym brzegiem Motławy, przy najatrakcyjniejszym turystycznie bulwarze spacerowym miasta, to tylko jeden z atutów tego mieszkania. Nie bez znaczenia jest też jego aranżacja, która świetnie współgra z rozpościerającym się za oknami widokiem na zabytkowe budynki i panoramę miasta. Projektanci starali się w swojej koncepcji nawiązać do charakteru samego budynku. Stąd wśród materiałów wykończeniowych znalazły się: luksusowy marmur calacatta, drewno i fornir oraz kamień. Dopełnieniem szlachetnych surowców stały się designerskie przedmioty i oświetlenie. Niezwykle spektakularnie prezentuje się zwłaszcza żyrandol Vertigo w salonie, a nowoczesny klimat podkreślają hokery Hay.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/11b.png)
Włącz fantazję
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/12a.png)
Przy aranżacji wnętrz warto zwracać uwagę na detale, takie jak osprzęt elektryczny, czyli włączniki światła i gniazdka. W ich przypadku to funkcja jest niewątpliwie najważniejsza, ale ciekawym wzornictwem można podkreślić charakter wnętrza i dodać mu klasy.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/12b.png)
Choć włączniki i kontakty są w skali pomieszczenia nic nie znaczącymi drobiazgami, to jednak przez swoją lokalizację rzucają się w oczy. Powinny więc być nie tylko funkcjonalne i bezpieczne, ale też ładne i dopasowane do stylistyki otoczenia.
Dla każdego coś
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/12c.png)
Szeroka oferta rynkowa pozwala wybierać między produktami z tworzyw, szkła, metali, a nawet naturalnego drewna, kamienia czy prawdziwej skóry. Mogą one działać na zasadzie przycisku, przełącznika, pokrętła lub dotyku. Do tego mamy zróżnicowaną stylistykę – od minimalistycznej po retro, bogatą kolorystykę, a także zdobienia biżuteryjne w postaci złoceń, kryształków Swarovskiego, ornamentów, malowideł czy tkanin. Ciekawe efekty wizualne dają włączniki z podświetleniem orientacyjnym, choć z założenia mają one służyć ułatwieniu nocnej komunikacji w domu. Idealnie sprawdzają się też w dziecięcych pokojach, przy łazienkach oraz w innych pomieszczeniach pozbawionych okien.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/12d.png)
Sztuka chłodzenia
Niezależnie od tego, czy odchudzamy się czy budujemy tzw. masę, gotujemy dla siebie czy dla całej rodziny, to podstawą naszej diety powinno być zawsze zdrowe i świeże jedzenie. Prawdziwy problem dotyczy jednak nie tyle dostępności najwyższej jakości produktów, co przede wszystkim warunków ich przechowywania. Inżynierowie marki Sharp znaleźli na to sposób!
Po pierwsze – zdrowie!
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/13a.png)
Wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy, że lodówki bardzo często są siedliskiem bakterii, bo niektóre z mikrobów potrafią żyć i rozmnażać się w niskich temperaturach, m.in. gronkowiec czy salmonella. I to najczęściej nasza zasługa, ponieważ wkładamy je tam wraz z żywnością. By temu zapobiec, wielu producentów pokrywa wnętrza swoich urządzeń warstwą nano-srebra, które zaburza strukturę i zdolności fizjologiczne drobnoustrojów prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko po części – bakterie giną wyłącznie tam, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z pokrytą nimi powierzchnią. Marka Sharp poszła o krok dalej i wdrożyła w swoich urządzeniach unikalną technologię, która likwiduje pleśń, bakterie oraz wirusy w całej komorze lodówki. Technologia Plasmacluster polega na emisji jonów, co eliminuje 99% przenoszonych w powietrzu bakterii i 97% zarodników pleśni znajdujących się w chłodziarce. Dzięki temu bez obaw możemy przechowywać żywność, mając całkowitą pewność, że jest ona zdrowa i smaczna.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/13b.png)
Podaj wykałaczkę
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/01a.png)
.
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/01b.png)
![](https://kuchniaitechnika.pl/archiwum/2018_2_73/01c.png)