Numer 66 – 3/2016

333 lata ewolucji

W roku 1683 – tym samym, w którym Jan III Sobieski dokonał słynnej Odsieczy Wiedeńskiej, w spokojnym miasteczku Gaggenau, położonym w głębi Szwarcwaldu założono kuźnię. Dała ona początek marce, która dziś na całym świecie wprawia w ekscytację koneserów sztuki kulinarnej.

Efektowna rocznica 333 lat od powstania marki Gaggenau może stanowić świetny przykład na to, jak pasja wpływa na tworzenie rzeczy pionierskich i niepowtarzalnych. A wszystko zaczęło się od produkcji gwoździ… Po drodze były maszyny rolnicze i rowery, aż w latach 80. XIX wieku powstały pierwsze węglowe i gazowe płyty grzewcze domowego użytku. Po II Wojnie Światowej zaczęła się gruntowna modernizacja przedsiębiorstwa oraz dynamiczny rozwój działu domowej techniki, dzięki czemu marka pojawiła się na międzynarodowym rynku, zajmując poczesne miejsce w segmencie „premium”.

Letnie porządki w kuchni

Czy chcemy czy nie, sprzątnie jest nieodłącznym elementem naszego życia, dlatego warto zadbać o to, by w miarę możliwości oszczędzało ono nasze siły i czas. Największe wyzwanie stanowi oczywiście kuchnia, w której kurz miesza się z drobinkami tłuszczu i jedzenia powstającymi w trakcie przygotowywania posiłków, a oprócz podłóg, okien czy mebli czyszczenia wymagają wszystkie urządzenia, zlewozmywak z baterią oraz strefa kosza na śmieci.

Generalne porządki w kuchni mogą zająć nawet kilka dni i pochłonąć wiele środków czyszczących i myjących, gąbek oraz szmatek. Z tego powodu warto je zorganizować i przeprowadzić w sposób planowy. Prace zaczynamy od tego, co najbrudniejsze, czyli od sprzętów służących do gotowania, smażenia i pieczenia. W ich przypadku będziemy walczyć głównie z tłuszczem oraz zaschniętymi, a często też i przypalonymi resztkami jedzenia. Do wyczyszczenia mamy szklaną powierzchnię płyty grzewczej, a w przypadku płyty gazowej – również palniki i ruszty. Umyć musimy też wnętrze i drzwiczki piekarnika oraz okap, sprawdzając przy okazji stan jego filtrów i w razie potrzeby wymieniamy je lub myjemy.

Pod chmurką

Świeże powietrze poprawia nastrój i wzmaga apetyt, dlatego tak chętnie przesiadujemy w ogrodzie i na tarasie, gdy tylko pogoda na to pozwala. Taką jadalnię pod chmurką trzeba wyposażyć w odpowiednie meble, a do wyboru są produkty wykonane z różnych materiałów: od tradycyjnego drewna, wikliny i żeliwa, poprzez plastik, egzotyczne włókna roślinne, po aluminium, technorattan i odporne na warunki atmosferyczne tkaniny.

Meble ogrodowe powinny pasować pod względem wzornictwa i rozmiarów do otoczenia, czyli architektury domu oraz stylu ogrodu. Inaczej zagospodarujemy zadaszony balkon o powierzchni 4m2, a inaczej ogromny taras będący przedłużeniem salonu. Krzesła i fotele muszą być przy tym trwałe i wygodne, dlatego trzeba zwrócić uwagę na konstrukcję oparcia i podłokietniki. Przy dużej powierzchni rekreacyjnej warto sprawić też sobie leżankę, najlepiej z regulowanym podparciem pleców i nóg.

Kolory lata

W stronę słońca

Co wtrawie piszczy – Robot sencor-stm i Lekue

Fiołki i habry

Kropla czerwieni

Lakiery czy akryle

Zawsze, gdy planujemy kuchnię pojawia się pytanie o kolor i wzór frontów meblowych, przy czym pożądany wygląd można uzyskać korzystając z różnych rozwiązań. Efekt drewnianych powierzchni otrzymamy stosując fronty laminowane, okleinowane, fornirowane lub z litego drewna. Kolor da nam farba, lakier, folia albo laminat, a efekt połysku i głębi uzyskamy dzięki wykorzystaniu szkła, akrylu bądź lakieru na wysoki połysk. Tylko na co się zdecydować?

Od kilku lat panuje moda na kuchnie białe, głównie z efektem połysku i nie widać, by miało się to w najbliższym czasie zmienić. Gładkie, odbijające światło powierzchnie nadają wnętrzu głębi i są niezwykle eleganckie. Takie wykończenie idealnie podkreśla też proste, geometryczne formy nowoczesnych kuchni. Dlatego dylemat inwestorów dotyczy najczęściej wyboru pomiędzy frontami lakierowanymi i akrylowymi, bo trzeci wariant w postaci frontów szklanych jest bardzo kosztowny.

Kuchnia modna

W ramach targów iSaloni w Mediolanie swoje święto mają co dwa lata producenci i projektanci kuchni. Podczas EuroCucina wytwórcy mebli, sprzętu AGD, materiałów wykończeniowych oraz akcesoriów prezentują najnowsze pomysły dotyczące aranżacji przestrzeni kuchennej, przez co impreza staje się najlepszym barometrem tego, co dzieje się w branży.

Obserwując tegoroczne targi można przypuszczać, że w ciągu najbliższych dwóch lat wiodące trendy w urządzaniu i aranżacji wnętrz kuchennych nie ulegną radykalnej zmianie. Na topie nadal są białe kuchnie, choć coraz większa rzesza producentów proponuje przełamywanie dyktatu bieli szlachetnymi materiałami w kontrastowych barwach i surowym, postarzanym wykończeniu. W ten sposób można uniknąć monotonii i bardziej spersonalizować wnętrze. W tym roku obok modnego betonu na EuroCucina w większym zakresie pojawiły się kamienne blaty, metal, ciemne laminaty, ale przede wszystkich lite drewno, nadające wnętrzu cieplejszy charakter.

Dobrze miarkuj

Kuchenne miarki pozwalają na precyzyjne odmierzanie sypkich i płynnych produktów w odpowiednich ilościach.

Wykonane są ze szkła, stali lub tworzyw sztucznych i mogą być przezroczyste bądź kolorowe.

Mają przy tym formę dzbanka, miski, cylindrycznego pojemnika bądź łyżki.

Estetyczna miarka może być atrakcyjnym prezentem dla kogoś, kto lubi gotować, piec ciasta i przygotowywać desery.

Promyk słońca

W codziennym zagonieniu zapominamy, jak dalece jesteśmy związani z naturą i jak ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie mają powietrze oraz światło. Oczywistość tych rzeczy sprawia, że uświadamiamy je sobie dopiero wówczas, gdy zaczyna ich brakować.

Dzisiejsze rozwiązania w zakresie doświetleń oferują nie tylko powszechnie już znane okna montowane na skośnym dachu, ale także świetliki tunelowe, czy wreszcie okna do dachów płaskich, dające niesamowite efekty wizualne. Te ostatnie są synonimem nowoczesnej architektury i sprawiają, że zawsze mamy do czynienia z niebanalnym wnętrzem, które prezentuje oryginalną dynamikę przestrzeni. Przy dużych połaciach okna na płaskim dachu wpuszczają za dnia ogromne ilości światła, napełniając dom i jego mieszkańców pozytywną słoneczną energią. Z kolei wieczorami i nocami, przy dobrej pogodzie, możemy spoglądając w okna napawać się domowym „planetarium”.

Poza aspektem architektonicznym, jeszcze ważniejszym czynnikiem przemawiającym za wznoszeniem budynków z możliwie największą liczbą przeszkleń jest efekt psychologiczny i zdrowotny. Większość z nas słyszała, że niedobór światła często prowadzi do depresji, która rujnuje zdrowie, a w skrajnym przypadku może być przyczyną samobójstwa, co odnotowano w badaniach statystycznych (ilustruje to dobitnie Skandynawia). Ilość światła, z jaką się stykamy ma nie tylko wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także produktywność. Prowadzone na świecie już od czterdziestu lat badania udowadniają, że światło nie tylko wzrokowo, ale i biologiczne oddziaływuje na ludzki organizm.

Smażenie bez tajemnic

Niemal codziennie coś smażymy, dusimy lub podgrzewamy na patelni, dlatego warto mieć w swojej kuchni naczynie niezawodne. Dobra patelnia jest jednak dość ciężka, ma masywną konstrukcję i grube wielowarstwowe dno, bo tylko takie zapewnia, równomierne rozprowadzenie ciepła i jego utrzymanie, a przy tym zapobiega przegrzewaniu i deformacji. Te najlepsze nadają się nie tylko do niskotłuszczowego smażenia, ale też do długiego duszenia i gotowania. Kupując patelnię warto więc zainwestować w dobrą markę.\

Na rynku królują patelnie z powłokami non-stic, które umożliwiają smażenie na minimalnej ilości tłuszczu, ograniczają przywieranie potraw do dna i ryzyko przypalenia. Jednak ich jakość, a co za tym idzie i trwałość jest bardzo zróżnicowana. Aby patelnia mogła nam trochę posłużyć musi mieć mocny, szybko nagrzewający się i dobrze trzymający ciepło korpus, np. z wielowarstwowego aluminium, pokrytego materiałami uniemożliwiającymi kontakt i reakcje pierwiastków metali z żywnością. Karierę robią zwłaszcza patelnie wykonane metodą ręcznego odlewu, co gwarantuje im większą solidność i trwałość, a przy powłoce tytanowej również niewrażliwość na skoki temperatur. Niewiele warte są natomiast cienkie, aluminiowe patelnie jednowarstwowe, które szybko się deformują i łatwo je przegrzać, a wtedy nadają się już tylko do wyrzucenia.

Nasze kawalerskie

Niewielkie metrażowo, ale wyposażone we wszystko, co potrzebne w jedno- lub dwuosobowym gospodarstwie domowym, mieszkanie ma coś, co odróżnia go od tysiąca podobnych lokali. To wspaniały widok na panoramę stolicy z wysokości czterdziestego piętra, dzięki czemu mini apartament w warszawskim wieżowcu stanowi nie lada gratkę dla potencjalnych inwestorów.

Lokal składa się z otwartej przestrzeni obejmującej hol, kuchnię i pokój dzienny oraz łazienki i prywatnej strefy sypialni. Niewielka kuchnia została wyposażona w komplet urządzeń marki Miele zapewniających komfort: płytę ceramiczną, piekarnik z funkcją mikrofali, podszafkowy okap oraz zmywarkę ze zintegrowanym panelem sterowania. Większość sprzętów pozostaje więc „niewidoczna”, co sprzyja „salonowemu” charakterowi kuchni.

Szafki funkcjonalnie

Współczesna kuchnia nie jest zamkniętym pomieszczeniem, do którego dostęp mają tylko domownicy. To przyjazna, otwarta dla każdego przestrzeń, gdzie ergonomia gra pierwsze skrzypce, a dobre samopoczucie użytkowników stanowi jeden z najważniejszych celów. Coraz częściej w zabudowach kuchennych pojawia się układ, w którym występuje ściana wysokich szaf, pełniących rolę spiżarni oraz wyspa, na której są przygotowywane posiłki. W zabudowie wysokiej mamy nie tylko lodówkę, ale również pakowne cargo, wypełnione produktami i naczyniami. Otwieramy front takiej spiżarni, a półki wyjeżdżają do przodu.

W funkcjonalnie zaaranżowanych kuchniach odchodzi się też od tradycyjnych półek w szafkach dolnych, gdyż wymagają one schylania się, klękania, a nawet wyciągania zawartości na podłogę. Obecnie miejsce pod blatem roboczym można wykorzystać na wiele różnych, bardziej praktycznych sposobów.

W lustrzanym blasku

Odświeżona linia piekarników, kuchenek mikrofalowych, płyt grzewczych, okapów oraz zlewozmywaków Crystal marki Franke osiągnęła kolejny poziom elegancji i zaawansowania technologicznego. Subtelne zmiany stylistyki sprawiają, że urządzenia doskonale wpisują się w nowe standardy wzornicze, w których dominują klasyczne, proste formy i wykończenia ze szkła oraz stali szlachetnej. Dodatkowe funkcje poprawiają komfort użytkowania.